Jak si zlepšit slovní zásobu poslechem písniček

Let’s sing it!

Také občas bojujete s učením nových slovíček? Nejste sami! Pojďme si nalít čistého vína, učení slovíček může být občas velmi nezábavná a nekonečná činnost. Existuje ale mnoho triků a tipů, jak se slovíčka učit zábavněji, a především efektivněji. Nějaké tipy a triky už jsme vám představili v našem článku Obklopte se angličtinou. Jak na to? My se dnes společně zaměříme na poslech písní a na to, jak se díky nim nenásilně naučit pár nových slovíček.

Jedete si takhle autem cestou do práce, v rádiu hraje vaše oblíbená písnička a vy byste si ji rádi zabroukali, ale neznáte slova. Říkáte si: „O čem ta písnička asi je? Co vlastně znamenají tahle slova?“ Chtěli byste to vědět? Sedněte si k počítači nebo telefonu, napište jméno písničky a za ním slovo lyrics, což anglicky znamená text písně. Písničku si doma párkrát pusťte, sledujte její text, najděte si nová slovíčka a uvidíte, že po pár minutách už budete umět alespoň refrén. Určitě víte, že díky melodii a rýmům se slova veškerých písní pamatují mnohem snáze, tudíž pro vás bude bez problému naučit se tímto stylem více slovíček, než kdybyste si jen sedli k A4 popsané slovíčky odshora až dolů.

Já sama jsem si tímto způsobem rozšířila svou slovní zásobu o spoustu nových slov. Ráda poslouchám hudbu, a ještě radši si doma nebo v autě své oblíbené písničky zazpívám. Zkuste to i vy! Další výhodou je, že se mnohdy naučíte i celé fráze, nikoliv pouze slovíčka. Je to opravdu velmi příjemná cesta, kterou se můžeme naučit mnoho! Písničky mohou posloužit i jako výukový materiál během hodin, a to i během těch, které probíhají v rámci online výuky.

A teď zpátky k věci! Jaká je vaše oblíbená cizojazyčná píseň? Co znamená její název? Zkuste si ji hned vyhledat spolu s jejím textem a zjistit, o čem to tam vlastně zpívají. Uvidíte, že se vám tento způsob učení bude určitě líbit.

A jeden tip na aplikaci:Learn Languages with music Ať vás učení s písničkami baví.

Learning must go on!

Míša Kloutvorová, lektorka angličtiny a němčiny