Obklopte se angličtinou. Jak na to?

učení angličtiny doma

Zeptejte se jakéhokoliv lektora cizích jazyků, „jak se nejlépe učit doma“. Ať je to angličtina, němčina, italština, ruština, nebo francouzština, vždy je to podobné. Většina lektorů vám odpoví staré známé „obklopte se angličtinou“ nebo jakýmkoliv jiným jazykem, který se učíte. Co to ale znamená? Výborně, jste plní elánu, přijdete domů a chystáte se tedy obklopit zvoleným jazykem. Ti aktivnější si stáhnou nějakou aplikaci do telefonu, jiní si vylepí pár papírků po bytě. Tak, co teď… Po měsíci zjistíte, že „obklopení se“ jazykem moc nepomohlo.

Jak se tedy opravdu obklopit cizím jazykem, co to vlastně znamená a jak se doma učit skutečně efektivně?

Řekněme si na rovinu: být samouk není jednoduché. Pojďme se tedy podívat, jak na to. Udělejte si z toho zábavu, postupně i zvyk. Uvidíte, že znalosti porostou raketově vzhůru. Je super mít nad sebou malý bič, jako je třeba naše výuka jazyků na telefonu, kde si také můžete ověřit, že jste se to naučili správně. Je to 10–15 minut, které vás vždy nabudí a donutí nad cizím jazykem přemýšlet.

Pojďme si projít pár tipů, jak se můžete učit jazyky sami.
  1.  Máte telefon nebo počítač? Přepněte si prostředí do angličtiny. Takový zdánlivý detail vám pomůže ve vnímání angličtiny jako běžné řeči, osvojíte si spoustu slovíček nenásilnou formou.
  2. Koukáte na televizi? Využijte výdobytků moderní doby, jako je Netflix, HBO GO, YouTube, kde můžete sledovat vše v originálním znění s titulky. Pokud se skutečně chcete učit sledováním videí/seriálů/filmů, rozhodně doporučuji seriály, které mají jednotlivé díly dlouhé cca 20 minut. Ptáte se proč? To je jednoduché. Můžete si je pustit několikrát a zabere vám to stejně času jako jeden film. Střídejte české titulky s anglickými a uvidíte, že si spoustu frází osvojíte, a především si je naposloucháte. Opakujte si v hlavě věty stejnou intonací, jakou slyšíte u postav v seriálu/filmu. Naučíte se tím mluvit a správně vyslovovat.
  3. Využívejte mobilní aplikace. Existuje spousta užitečných aplikací, které můžete využít. WordBit – vskutku otravná aplikace a to je na ní to pěkné. Při každém odemčení telefonu vám ukáže nové slovíčko, včetně použití ve větě a možnosti poslechu výslovnosti. Aplikaci zavřete jednoduchým přejetím prstem jako při odemykání telefonu. Duolingo, šikovná aplikace, která vás učí slovní zásobu, gramatiku i skladbu slov. Zároveň má výborný upomínací systém, který vám nedovolí zaspat.  Mějte vždy připravený slovník. Stáhněte si slovník do mobilu, ať si můžete hned přeložit slovíčko, které vás napadne.
  4.  Lepicí papírky skutečně fungují! Polepte si byt, auto, zahradu, psa, …, prostě cokoliv. Nemusí to být nutně cedulka „a glass“ na sklenici. Můžete si zase psát fráze, věty nebo jakákoliv slovíčka. Důležité je mít to na očích.
  5. Co poslouchat? Mrkněte na YouTube, zadejte spoken word nebo audiobook a téma, které vás zajímá. Pusťte si poslech místo rádia v autě, večer před spaním si pusťte mluvené slovo. Když jdete běhat nebo do fitka a posloucháte písničky, snažte se chytat slovíčka. Mějte cizí jazyk v uších, co nejvíc to jde. I když ho nevnímáte na 100 %, podvědomě stále posloucháte. Doporučit mohu také BBC Learning English, scribd.com nebo například engvid.com. Na YouTube např. kanály The Infographics Show, Bright Side, Learn English With TV Series. Vyberte si to, co vás baví.
  6. Co je ze všeho nejdůležitější? Z vlastní zkušenosti vím, že nejdůležitější je přemýšlet o jazyku a učit se cizí jazyk za každé příležitosti. Když jste doma, v práci, v bazénu nebo třeba jdete po ulici, překládejte si to, co vidíte. Podle úrovně jazyka třeba jenom slovíčka: silnice, přechod, auto, obchod, …, pokud jste pokročilejší, zkuste fráze: V obchodě musím koupit chleba, pivo a nesmím zapomenout máslo. Možností je nespočet, jenom myslete v angličtině na vše, na co myslíte v češtině. Zní to poměrně jednoduše, ale je to vlastně nejtěžší a nejzásadnější bod. Opravdu skvěle v tom funguje naše výuka na telefonu, jelikož už dopředu přemýšlíte, co budete večer říkat. 

Závěrem asi takto. Učení vás musí bavit, hledejte články, videa a všechno ostatní na téma, které vás zajímá. Když vás jazyk bude bavit, pak se sami budete chtít učit víc a nakonec vám to půjde mnohem lépe. Věřím, že vám to pomohlo a získali jste pár tipů, jak se sami zlepšit v cizím jazyce. Mějte se pěkně a studujte!