Proč věřit online výuce?

„Online? To radši ne. Já potřebuji sedět v lavici, vidět lektora. Přes počítač se určitě cizí jazyk nikdy nenaučím.“ Tyhle věty pravděpodobně vypustil z úst téměř každý, kdo se učí anglicky, německy, italsky nebo třeba španělsky. I já musím uznat, že jsem jako lektorka často měla obdobné myšlenky. Hned jsem ale zjistila, že tomu je úplně jinak! Online výuka je plnohodnotná, dokonce časově ekonomičtější a stejně zábavná jako výuka reálná. A protože i já jsem ze začátku váhala, ráda vám teď objasním, proč se na online výuku těšit a jaké výhody na vás v technologicky vyspělém světě čekají. 

Pojďme začít tím, co je pro nás právě nejaktuálnější, a to je tzv. lockdown. Pilně na sobě makáte, pravidelně chodíte na jazykové kurzy nebo máte výuku jazyků ve firmě, kde pracujete. Najednou přijde ze světa něco, co nikdo z nás nedokáže ovlivnit. A co teď? Jazyk je váš koníček a to je právě to, co v dnešní době mnoho z nás potřebuje nejvíce. Vypnout a odreagovat se, nemyslet na povinnosti všedních dní. Online výuka je pro to jako stvořená! Sedíte doma, máte na sobě své pohodlné domácí oblečení, na stole horký hrnek s kafem, otevřete počítač, přihlásíte se na streamovací platformu a vaše hodina začíná. Ačkoliv se to zdá nemožné, online výuka vám plnohodnotně nahradí lekce ve škole. S lektorem můžete koukat na videa, poslouchat písničky, dělat gramatická cvičení, nebo dokonce psát na tabuli, přesně jako kdybyste seděli v reálné třídě.

Online výuka má samozřejmě své využití a zřejmá pozitiva i mimo dobu, kdy není možné setkávat se reálně v učebnách. Představte si, že si přejete mít lekce ruštiny s rodilým mluvčím a vaše známá z Jičína vám doporučí svého lektora. Co s tím, když vy bydlíte v Ostravě? Teď se právě projeví jedno z největších kouzel online výuky. Učitelé, lektoři i studenti každého věku mohou být z různých koutů republiky či světa, a přesto se učí společně. Nemusíte si mermomocí hledat učitele v místě svého bydliště, může to být prakticky kdokoliv a odkudkoliv.

Všichni se ze začátku ostýcháme nových věcí a z vlastní zkušenosti vím, že moderní technologie umí být občas velmi děsivé. Pojďme vzít tuto dobu jako podnět k tomu, vyzkoušet společně něco nového! Uvidíte, že až si jednou sednete na gauč k výuce angličtiny, už se vám těžko bude vracet do lavic. Přeji vám, ať se vám online výuka líbí a mile vás překvapí stejně tak, jako překvapila mě. 

Míša Kloutvorová, lektorka angličtiny a němčiny