Present continuous - přítomný čas průběhový

Již jsme si říkali o přítomném čase prostém (present simple) v minulém článku. Pravděpodobně jste se již dříve s touto gramatikou setkali. Věřím ale, že opakování je matka moudrosti a vždy se můžeme přiučit něčemu novému. Pojďme si nyní důkladně vysvětlit použití present continuous. Je to základní čas, při jehož použití je důležité, abychom si byli jistí. I present continuous skýtá někdy i překvapivé použití. Pojďme si tedy říct, jak to je. 

číst dále

 

Jak si zlepšit slovní zásobu poslechem písniček

Let’s sing it!

Také občas bojujete s učením nových slovíček? Nejste sami! Pojďme si nalít čistého vína, učení slovíček může být občas velmi nezábavná a nekonečná činnost. Existuje ale mnoho triků a tipů, jak se slovíčka učit zábavněji, a především efektivněji. Nějaké tipy a triky už jsme vám představili v našem článku Obklopte se angličtinou. Jak na to? My se dnes společně zaměříme na poslech písní a na to, jak se díky nim nenásilně naučit pár nových slovíček.

číst dále

Obklopte se angličtinou. Jak na to?

Zeptejte se jakéhokoliv lektora cizích jazyků, „jak se nejlépe učit doma“. Ať je to angličtina, němčina, italština, ruština, nebo francouzština, vždy je to podobné. Většina lektorů vám odpoví staré známé „obklopte se angličtinou“ nebo jakýmkoliv jiným jazykem, který se učíte. Co to ale znamená? Výborně, jste plní elánu, přijdete domů a chystáte se tedy obklopit zvoleným jazykem. Ti aktivnější si stáhnou nějakou aplikaci do telefonu, jiní si vylepí pár papírků po bytě. Tak, co teď… Po měsíci zjistíte, že „obklopení se“ jazykem moc nepomohlo.

Jak se tedy opravdu obklopit cizím jazykem, co to vlastně znamená a jak se doma učit skutečně efektivně?

číst dále

Present simple - pořádně a napořád

 Když se zeptáme studenta, co mu dělá největší problém v angličtině, tak ve většině případů řekne „časy, mám v nich bordel“ a anglicky. Dnes se zaměříme na první z problémů, tedy časy. Vysvětlíme a řekneme si, jak si s nimi poradit a pochopit je. Také si je procvičíme, aby nám to v hlavě zůstalo jednou provždy. Tak jdeme na to... Angličtina má 12 časů, které by měl každý znát! „Cože? Dvanáct? Proč dvanáct?“ Přeci stačí „bylo, je a bude“. Buďte v klidu, není to tak hrozné, jak by se mohlo na první pohled zdát. Pojďme si je projít všechno pořádně a popořadě. Dnes začneme s Present simple – přítomný čas prostý

číst dále

Proč věrit online výuce?

„Online? To radši ne. Já potřebuji sedět v lavici, vidět lektora. Přes počítač se určitě cizí jazyk nikdy nenaučím.“ Tyhle věty pravděpodobně vypustil z úst téměř každý, kdo se učí anglicky, německy, italsky nebo třeba španělsky. I já musím uznat, že jsem jako lektorka často měla obdobné myšlenky. Hned jsem ale zjistila, že tomu je úplně jinak! Online výuka je plnohodnotná, dokonce časově ekonomičtější a stejně zábavná jako výuka reálná. A protože i já jsem ze začátku váhala, ráda vám teď objasním, proč se na online výuku těšit a jaké výhody na vás v technologicky vyspělém světě čekají. 

číst dále